نکات تغذیه کمکی در نوزادان - اخبار و اطلاعات پزشکی - متافیزیک

منوي اصلي
صفحه اول
پست الکترونيک
آرشيو مطالب
تماس با ما

نویسندگان
  سورنا گل سفیدی


موضوعات
  مقالات پزشکی(٤٥٥)
  بانک اطلاعات بیماریها(۳٠٤)
  اخبار پزشکی - سلامت(۱٧٠)
  روانشناسی(۱٠۸)
  تغذیه(۱٠٧)
  مسائل زنانه(٩٧)
  سلامت جامعه(٩۳)
  سلامت جنسی(٧٦)
  بارداری-نوزاد-کودک(٧٥)
  سرطان ها(٤۱)
  مسائل مردانه(۳٤)
  قلب(۳۳)
  پوست و مو(٢٩)
  بیماریهای زنانه(٢۸)
  جوانان و نوجوانان(٢٧)
  خانواده و ازدواج(٢٧)
  آرایش و زیبایی(٢٥)
  سالمندان(٢٤)
  مشکلات تنفسی و ریه(٢٤)
  موفقیت(٢۳)
  رژیم های لاغری(٢۳)
  توصیه های کوتاه پزشکی(٢٠)
  آنچه مردان باید درمورد زنان بدانند(۱۸)
  ورزش و آسیب های ورزشی(۱٧)
  مغز و اعصاب(۱٧)
  داروها(۱٦)
  استرس(۱٥)
  تغذیه نوزادان(۱٤)
  تغذیه در بیماریها(۱٤)
  بیمارهای استخوان و مفاصل(۱۳)
  خواص میوه ها وسبزیجات(۱٢)
  مشکلات چشمی(۱٢)
  رژیم درمانی(۱٢)
  ضدبارداری!(۱۱)
  گیاهان دارویی(۱٠)
  دندانپزشکی(٩)
  مشکلات غدد(٩)
  مد و مسائل زندگی(۸)
  تومور(۸)
  آنچه زنان باید درمورد مردان بدانند !(٦)
  مقالات پزشکی به زبان انگلیسی(٥)
  دیابت(٥)
  مشکلات گوش و شنوایی(٤)
  بیماریهای مشترک انسان و دام(۳)
  ایدز(٢)
  سرگرمی(٢)
  شخصیت(٢)
  احکام پزشکی - شرعی(٢)
  جراحی پلاستیک(٢)
  زوج های جوان(٢)
  همکاری(۱)
  طب مکمل(۱)
  حجامت(۱)
  دام(۱)
  موفق(۱)
  بیماریهای مثانه(۱)
  پرسش و پاسخ پزشکی(۱)
  افزایش بازدید سایت ها و وبلاگ های پزشکی(۱)
  تبادل خبرخوان پزشکی(۱)
  سلامتی در خانواده(۱)
  آمار پزشکی(۱)
  تداخل دارویی(۱)
  اعتیاد و مواد مخدر(۱)
  طب سنتی بختیاری(۱)

جستجوگر

Google
در سايت
در اينترنت

تابلو گفتمان زنده

با توجه به پاسخگويي به بيش از 20هزار سوال تاكنون ، بخش پاسخگويي در حال حاضر غير فعال مي باشد . لطفا از جستجوگر پاسخ ها براي دريافت پاسخ خود استفاده نموده و سوال ارسال نكنيد .

Google
در آرشيو پاسخ ها
در اينترنت

عضويت در خبرنامه

با عضويت در خبرنامه ، آخرين اخبار را در ايميل خود دريافت كنيد





Powered by WebGozar


آرشیو ماهانه
  دی ۸۸
  آذر ۸۸
  امرداد ۸۸
  تیر ۸۸
  فروردین ۸۸
  اسفند ۸٧


 

  تبليغات


  نکات تغذیه کمکی در نوزادان

نکات تغذیه کمکی در نوزادان

 

سن شروع غذای کمکی:


 
پایان 6 ماهگی بهترین زمان برای شروع غذای کمکی است زیرا:

1-وزن شیرخوار حوالی 5 ماهگی دو برابر وزن تولد می‌شود و شیرمادر بعد از 6 ماهگی, به تنهایی قادر به رفع نیازهای غذایی کودک نیست.

2-ذخیره آهن بدن شیرخوار که در سه ماهه آخر جنینی, ذخیره کرده بود در طول 6 ماهگی به حداقل می‌رسد.

3- دستگاه گوارش شیرخوار, آمادگی لازم برای پذیرش غذای نیمه جامد را پیدا می‌‌کند.

4-با توجه به اینکه تکامل تغذیه‌ای بخشی از تکامل عمومی بدن است, در نیمه دوم سال اول زندگی است که کودک توانایی گردن گرفتن و نشستن را پیدا می‌کند, رفلکس بیرون راندن غذا از دهان را از دست می‌دهد, دندانهایش شروع به رویش نموده و حرکات دست و انگشتانش هدف‌دار می شود. همه اینها شیرخوار را برای پذیرش غذای کمکی آماده می‌سازد.

خطرات زود شروع کردن غذای کمکی


اگر غذای کمکی زودتر از موقع شروع شود وقایع نامطلوبی می‌تواند سلامتی شیرخوار را به خطر بیندازد از جمله:

·  احتمال ابتلا‌ شیرخوار به اسهال زیاد می شود زیرا دستگاه گوارش شیرخوار هنوز کاملاً تکامل نیافته است, به علاوه ممکن است ماده غذایی تهیه شده نیز آلوده و یا در تهیه و نگهداری آن دقت کافی نشده باشد.

·  چون گنجایش معده شیرخوار کم است, غذای کمکی ممکن است جایگزین یک وعده شیر مادر شده و رغبت شیرخوار برای مکیدن پستان کم شود در نتیجه, هم شیر کمتری ترشح می شود و هم به دلیل کمبود انرژی از مواد غذایی دریافتی در مقایسه با شیر مادر, شیرخوار انرژی کمتری به دست می‌آورد که این خود سبب سوء تغذیه و عدم رشد کافی کودک می گردد.

احتمال بروز آلرژی (حساسیت) بیشتر می شود.

خطرات دیر شروع کردن غذای کمکی
 
اگر غذای کمکی دیرتر از پایان 6 ماهگی شروع شود, همانطور که گفته شد چون شیر مادر به تنهایی قادر به تامین نیازهای تغذیه‌ای کودک از پایان 6 ماهگی به بعد نیست امکان دارد رشد کودک, کند و یا دچار توقف شود. از طرف دیگر, دیر شروع کردن غذای کمکی باعث می شود که شیرخوار عمل جویدن را یاد نگیرد و آشنا شدن او با مزه و قوام انواع غذاها به تاخیر بیفتد.

اکثر شیرخوارانی که در پایان 6 ماهگی با غذاهای کمکی آشنا نشده و فقط تا مدت طولانی از شیرمادر استفاده کرده‌اند تمایلی به استفاده از غذاهای جامد ندارند و همین امر ممکن است سبب بروز سوء تغذیه و افت رشد آنها شود.

خصوصیات غذای کمکی مناسب
 
غذای کمکی باید:
-
با حجم کم دارای انرژی بیشتری باشد.

نرم بوده و هضم آن آسان باشد.

- قابل تهیه, در دسترس, ارزان و مناسب عادت غذایی خانواده باشد.

تازه, پاکیزه و بهداشتی تهیه شود.

-کاملاً پخته و بعد از خنک شدن مصرف شود.

-امکان استفاده از آن در حجم کم و به دفعات وجود داشته باشد.

  نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای کمکی
قبل از تهیه غذا باید دست ها را کاملاً با آب و صابون شست.

- هنگام غذا دادن به شیرخوار نیز باید دست های او با آب و صابون شسته شوند.

- غذای کمکی را حتی الامکان به مقدار لازم برای هر روز تهیه نمود.

- غذای کمکی اضافی باید با پوشش مناسب و در ظرف تمیز در جای خنک نگهداری شود.

- نگهداری غذای کمکی اضافی در یخچال حداکثر تا 24 ساعت اشکال ندارد. برای نگهداری آن به مدت طولانی, غذا را در ظرف کوچک, تمیز و به اندازه یک وعده ریخته و در فریزر نگهداری می‌کنند. اگر غذا در ظرف بزرگتری نگهداری می شود فقط به اندازه یک وعده از آن برداشته, گرم نموده و به شیرخوار می‌دهند.

اصول تغذیه تکمیلی
 
یک قانون کلی در تغذیه تکمیلی آن است که حتماً از موادی استفاده شود که بعدها هم در سفره خانواده وجود داشته باشد.

 توصیه می شود اصول زیر در تغذیه تکمیلی رعایت شوند:

1-  بعد از تغذیه شیرخوار با شیر مادر, غذای کمکی به او داده شود و غذا را هرگز قبل و یا در فواصل تغذیه با شیر مادر به کودک ندهند.

2- مواد غذایی چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار به تدریج به برنامه غذایی, شیرخوار اضافه شود.

3-از یک نوع ماده غذایی ساده شروع کرده و کم کم به مخلوطی از چند نوع برسانند.

4-از یک قاشق مرباخوری شروع نموده و به تدریج بر مقدار آن اضافه نمایند. (به استثناء زرده تخم مرغ, که به اندازه یک نخود شروع می‌شود).

5-در شروع, غذاها نسبتاً رقیق ولی کمی غلیظ تر از شیر مادر باشند و به تدریج بر غلظت آنها افزوده شود این کار به یاد گرفتن عمل جویدن کمک می‌کند.

6-بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف 7-5 روز فاصله بگذارند تا شیرخوار اول به یک غذا عادت کند بعد غذای جدیدی به او بدهند این کار باعث می شود که اگر ناسازگاری به یک ماده غذایی وجود داشته باشد شناخته شود و از طرف دیگر دستگاه گوارش شیرخوار فرصت عادت به مواد غذایی را پیدا کند.

7-تنوع در غذای کمکی مورد توجه قرار گیرد.

نحوه شروع و ادامه غذای کمکی
 
غذای کمکی در پایان 6 ماهگی (180 روزگی) شروع می شود, همزمان با شروع غذای کمکی تغذیه با شیرمادر همچنان مکرر و بر حسب میل و تقاضای شیرخوار, ادامه داشته و حتی دفعات تغذیه با شیر مادر افزایش می‌یابد.

 توجه:
از پایان شش ماهگی و همزمان با شروع غذای کمکی تا پایان 12 ماهگی غذای اصلی شیرخوار هنوز مادر است لذا تغذیه با شیر مادر به طور مکرر و برحسب تقاضا و تمایل شیرخوار در تمام مدت شب و روز به ویژه قبل از هر وعده غذای کمکی باید مورد توجه قرار گیرد.

از دادن مواد غذایی زیر، تا یک سالگی باید اجتناب کرد چون گروهی ایجاد حساسیت نموده، برخی باعث خفگی شیرخوار شده و تعدادی نیز مشکلات دیگری به وجود می‌آورند:

1-مواد غذایی که ممکن است در شیرخوار زیر یک سال ایجاد حساسیت کنند:

- شیر گاو ( در تهیه فرنی، جوشاندن شیر، مقدار مواد آلرژن موجود در شیر را کمتر می‌کند)

- سفیده تخم مرغ

- انواع توت، کیوی، آلبالو، گیلاس و خربزه

- بادام زمینی

2- مواد غذایی که در دوره شیرخواری مجاز نیست و ممکن است باعث خفگی شیرخوار شود:

دانه کشمش، دانه انگور، ذرت، تکه‌های سوسیس، آجیل، تکه‌های سفت و خام سبزی‌ها مثل هویج و…، تکه‌های گوشت.

3- مواد غذایی که ممکن است مشکلات دیگری ایجاد نمایند:
قهوه یا چای پررنگ: سبب بی قراری کودک می شود.

عسل: باعث مسمومیت می‌شود (بوتولیسم) ولی استفاده از عسل پاستوریزه اشکالی ندارد.

به طور کلی تا یک سالگی: عسل غیر پاستوریزه، شیر پاستوریزه، پنیر، سفیده تخم مرغ، شکلات، میگو، فلفل و ادویه جات، ترشی‌ها، نمک، نوشابه‌های گازدار، آب میوه‌های صنعتی، از میوه‌ها خربزه، کیوی، انواع توت( توت سفید، توست فرنگی، تمشک)، آلبالو، گیلاس، از حبوبات لپه و نخود، از گروه سبزی‌ها اسفناج و کلم توصیه نمی‌شوند.

ارجحیت غذای کمکی خانگی و مقایسه آن با غذای کمکی تجارتی
غذای کمکی خانگی که در خانه تهیه می‌شود بر آنچه که به صورت تجارتی و در قوطی‌های آماده در دسترس خانواده‌ها قرار می‌گیرد ارجحیت دارد زیرا اگرچه غذاهای کمکی تجارتی مزایایی دارند از جمله:

-تا زمانی که در قوطی باز نشده باشد تمیز و بهداشتی هستند.

-تهیه کردنشان آسان است.

-بیشتر کودکان طعم آنها را دوست دارند.

-بعضی انواع آن‌ها نیز مخلوط بسیار خوبی از مواد مغذی هستند.

ولی مضراتی نیز دارند که به آنها اشاره می‌شود:

-خیلی گران هستند و در مقایسه با هزینه غذای کمکی که در خانه تهیه می‌شود قابل مقایسه نیستند.

-ممکن است در آب سرد نجوشیده حل شوند لذا در مناطقی که آب آلوده است احتمال بیماری زیادتر خواهد شد.

-اکثر اوقات برای نگهداری آنها موادی اضافه می‌کنند که برای شیرخوار مناسب نیست.

-نحوه نگهداری آنها در کشتی، گمرک، انبارها و مغازه‌ها نامعلوم است.

-ممکن است از تاریخ مصرف آن گذشته باشد.

-طعم آن با طعم غذاهای خانواده متفاوت است و در سفره هیچ خانواده‌ای غذای کمکی تجارتی دیده نمی‌شود

  نویسنده : مهـدی  رحیـمی گل سفیدی..



+| نوشته شده توسط سورنا گل سفیدی در ۱۳۸٧/۱٢/۱٠ و ساعت ۱۱:٥٥ ‎ب.ظ  نظرات ()    


: معرفی این مطلب به دوست خود
نام دوست :
ایمیل دوست :
نام شما :
ایمیل شما :

  آخرين نوشته ها


درباره


دارم درمورد اینکه چی توی پروفایلم بنویسم فکر می کنم !


لینکستان
آدرس قدیمی

http://riznews.persianblog.ir/post/227/


تبليغات

لينك باكس تبليغاتي

آمارگير

لينك Rss

نظر سنجي


رنكينگ گوگل


My blog is worth $15,242.58.
How much is your blog worth?



طراح سايت : مــهدي رحيــمي

All Rights Reserved 2006-2007

www.google.com www.yahoo.com www.iranhealers.com www.msn.com www.alexa.com www.amazon.com